Funcionen realment les mitges de compressió?

mitges de compressio

Els atletes d’elit les utilitzen i per això molts runners han decidit començar a utilitzar-les… però saps el que et poden aportar?

L’ús cada vegada més estès de les mitges de compressió com a nou equipament en el món de l’esport no és una cosa nova, però resulta evident que cada vegada són més els esportistes que tendeixen a emprar-les tant en els entrenaments com en la mateixa competició.

Molts són els beneficis que, a priori, aporten les peces compressives, però sobretot poden comportar una millora del nostre rendiment i una recuperació més ràpida després dels entrenaments i les carreres.

No obstant això, encara no comptem amb un consens científic que permeti la validació quantitativa dels beneficis objectius aportats i ens hem de preguntar: ¿serveixen d’alguna cosa les peces compressives? ¿Coneixem realment què ens aporten i si funcionen? Analitzem-ho:

  • Millora del rendiment: El principal motiu que expliquen els defensors d’aquest tipus d’equipament, és que la compressió millora el nostre rendiment en cursa facilitant el retorn venós i, amb això, l’aportació d’oxigen als músculs actius, incrementant el reg sanguini, fent que la musculatura trigui més en inflar-se i desgastar-se al llarg de l’exercici.
  • Prevenció de lesions: En aquest cas molts els estudis coincideixen que les peces compressives són molt eficaces en el cas de prevenció, principalment perquè:
    1. Minimitzen l’impacte i la vibració a la qual es veuen sotmesos els músculs a cada gambada.
    2. Redueixen el moviment oscil·latori de les fibres. Això es tradueix en què els músculs no pateixen tant ni perden tanta energia en carrera, i així es prevenen possibles sobrecàrregues i molèsties musculars.
    3. Mantenen la temperatura constant dels músculs independentment de la temperatura ambient que hi hagi, per la qual cosa el risc de lesió es redueix gràcies a aquest aïllament tèrmic que manté els músculs a la seva temperatura ideal (37º).
  • Recuperació: Fisiològicament els resultats suggereixen que la compressió afecta positivament a la recuperació de la membrana cel·lular danyada després de la carrera, a més d’alterar positivament la resposta inflamatòria dels músculs treballats. La compressió decreixent en repòs fa que la sensació de tenir les cames inflades o adolorides minvi i es redueixin els símptomes relacionats al ressentiment muscular tardà 24 hores després de realitzar exercici, millorant el rendiment, ja que una recuperació més ràpida o més eficient vol dir que podràs mantenir càrregues d’entrenament majors i de millor qualitat, prevenint l’excés de fatiga.
  • Comoditat: Són lleugeres, estan compostes per teixits molt suaus i s’adapten a la perfecció a qualsevol estructura de cos. És important encertar amb la talla exacta ja que sinó la compressió pot tornar-se molesta.

Tenint en compte tots aquests aspectes, podem concloure que les peces compressives són un gran avanç en el camp del running i un bon aliat per a la nostra pràctica esportiva. No obstant això, és important matisar que amb el seu ús optimitzem el funcionament dels nostres músculs, la qual cosa no vol dir que el nostre rendiment millori en una relació de causa-efecte immediata ni tampoc vol dir que quantes més peces de compressió portem, més milloraran els nostres resultats.

Aquestes millores són un clar reflex d’una recuperació més ràpida i agraïda, de manera que l’ús continuat d’aquestes peces pot portar-te a que entrenis més fresc i amb una musculatura menys esgotada. A la llarga, els teus resultats es poden veure millorats i a nivell pràctic, per als atletes i els entrenadors, pot ser important utilitzar especialment les mitges de forma habitual en els entrenaments, per aprofitar així tots els seus beneficis.

No obstant, no oblidis que sense una bona preparació, no hi ha secret que valgui. També considera l’alt valor psicològic o de sensacions que pot comportar. Per exemple, molts corredors se senten més segurs en portar la musculatura compacta; altres garanteixen que ja no se’ls carreguen tant les cames, mentre que altres no noten res o fins i tot els molesten per ser massa ajustades.

Coneixent ara tots els detalls de les mitges compressores, sigues tu qui extregui les teves pròpies conclusions en carrera.

Share on Facebook15Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

*